groep 6/7/8 juf Marij en meneer Harrie

Veldles langs de Maas
0128-09-2019
Sofia en Ilse:
De veldles was heel leuk en we zagen dieren, de Konik paarden en de Galloway koeien. Het regende, maar we hebben toch lol gehad. We hadden verschillende opdrachten zoals: waterdiertjes zoeken, kleine beestjes zoeken, bloemen zoeken voor parfum en er waren nog veel meer andere leuke opdrachten. Alle kinderen zaten in een groepje met een ouder. De kinderen moesten 25 meter afstand houden van de Konik paarden en de Galloway koeien, anders komen ze op je af. Wij hadden de Konik paarden en de Galloway koeien gezien en er waren jongkies. Ze waren heel schattig. Het was heel leerzaam en leuk. Iedereen was blij en had heel veel plezier. Alleen, we moesten eerder naar huis, omdat het hard begon te regenen. Mijn groepje vond het heel jammer en hopen dat we nog een keer mogen komen.

Hunebedden
04-09-2019
 hunebed
Pup en Sofia:

Wat zijn hunebedden?

Hunebedden zijn de oudste bouwwerken van ons land. In Egypte zijn er piramides gebouwd als grafmonumenten, maar die zijn minder oud dan de hunebedden. Je hebt kleine maar ook grote hunebedden waarin mensen werden begraven. Sommige mensen denken, dat alleen de belangrijke mensen van vroeger erin werden gegraven. Een hunebed is niet alleen bedoeld als graf. Sommige mensen hebben een hunebed op hun terrein, zodat andere mensen weten dat ze daar niet mogen gaan wonen.

Welke soorten hunebedden zijn er?
Onderzoekers zijn erachter gekomen dat er twee soorten hunebedden zijn in Nederland. Dat zijn de portaalgraven en de ganggraven. In Vlaanderen worden de hunebedden Dolmen genoemd. Er zijn nog drie andere soorten, maar van die soorten komt er nog maar één van voor in Nederland. Die soorten zijn: trapgraven, langgraven en de verlengde dolmen. Hunebedden staan meestal met een paar hunebedden bij elkaar. Je ziet het verschil in de grootte, de hoeveelheid openingen en de stenen die gebruikt zijn.

​​​​